Her kan du læse lidt om motorik og sanseintegration, og om hvilke børn og voksne der kan have glæde af sansemotorisk træning. Du kan også læse mere på min hjemmeside www.lindmotorik.dk
At have en god motorik er alfa og omega for at have et godt børneliv og et aktivt voksenliv. Motorikken udvikles i takt med at vi bevæger os og bruger vores sanser. Motorik handler ikke kun om at være god til at hoppe, gå på line og løbe stærkt. At have en god motorik betyder, at krop og hjerne kan arbejde sammen. At hjernen kan registrere og bearbejde sanseindtrykkene på en hensigtsmæssig måde, og sende besked videre ud i kroppen, så der kommer en meningsfuld reaktion.
Motorik er altså sammenspillet mellem sanser, hjernen, krop og bevægelse.
Baby har brug for hjælp til at få en god start på den grundmotoriske udvikling. Nogle babyer har brug for mere hjælp end andre. Hvis din baby ikke bryder sig om at ligge på maven, har svært ved at finde ro eller er sen til at trille eller kravle, kan det hjælpe at styrke nervesystemet gennem sansemotoriske aktiviteter.
Børn udvikler sig ved at være aktive og i bevægelse, bl.a. ved at de leger, spiller bold, graver i jorden, får lov til selv at tage tøj på og gå på trapper. Herved stimuleres sanserne og nervebanerne til hjernen styrkes. Nogle børn har brug for hjælp til at få stimuleret deres sanser, for at de kan udvikle sig i takt med deres jævnaldrende kammerater.
At have uro i kroppen, hvor det er svært at sidde stille, at koncentrere sig eller at falde til ro og sove godt, – eller at være meget forsigtig, hvor man helst vil forholde sig i ro, kan betyde, at der er en ubalance i de primære sanser, som har betydning for grundmotorikken. Det kan både vise sig hos børn og voksne, og ved hjælp af den rette træning og stimulering kan det bedres. Det kan f.eks. være børn, der er født for tidligt, børn med ADHD eller børn med lav muskeltonus.
Unge og voksne kan også være præget af motoriske udfordringer. Nedsat kropsbevidsthed, dårlig balance og uhensigtsmæssig brug af kroppen betyder, at der bruges unødig meget energi på at udføre dagligdagsbevægelser. Svimmelhed og køresyge er også fænomener, der ses blandt unge og voksne med understimulerede sanser.
Det er aldrig for sent at træne sine sanser op, men det kræver en målrettet indsats, specielt som ung eller voksen, fordi tillærte kompensationer og indgroede vaner spiller en større rolle, jo ældre vi bliver. På samme måde som hos børn får unge og voksne bedre grundmotorik og bliver bedre til at sanseintegrere ved at bruge deres krop.
Se mere på www.lindmotorik.dk, eller kontakt mig på 28307564 eller lindmotorik@hotmail.com, hvis du har spørgemål i forhold til dit barns eller egne motoriske udfordringer. Det er ganske uforpligtende.